Bliv klar til jobsamtalen

Du har sendt dit CV og din ansøgning og du er nu blevet indkaldt til jobsamtale – er du klar? Det er langt fra kun ansøgningen og CV’et der baner vejen til jobbet. Når du kommer ind til jobsamtalen, er det meget vigtigt, at du fremstår professionel og motiveret. Der er flere redskaber du kan gøre brug af, men er det nok? Ikke alle er lige gode til, at præstere når det gælder. Hvis du ved med dig selv, du bliver nervøs og falder over ordene, ville det med fordel hjælpe dig, at have gjort noget forarbejde inden. 

FORBEREDELSE TIL JOBSAMTALE

SAML DOKUMENTER

Inden du møder op, er det vigtigt, at du har dine papirer printet og klar til jobsamtalen. Det kunne være dit eksamensbevis, certifikater og naturligvis det sendte materiale.

PÅKLÆDNING

Undgå at finde tøj en time inden jobsamtalen. Det En god ide kunne være, at finde tøjet dagen forinden og gøre det klar, så du ikke oplever stress på selve dagen.

SPØRGSMÅL

Hvilke spørgsmål har du til arbejdsgiveren og hvilke spørgsmål tror du, at du kunne blive stillet? Forbered nogle svar og nogle gode spørgsmål. Vis dit engagement.

ØV DIG

En anden god ide er at øve dig inden. Er du typen der sidder uroligt under ubehagelige situationer? Forbered dig, og er du modig nok kan du gøre det foran en af dine nære.

GULDKORN

Hvad er der af guldkorn om dig, som ikke står beskrevet i dit CV eller jobansøgning? Gør noget uventet klar, så du har noget at hive op ad ærmet, hvis det bliver nødvendigt.

ÅNDEDRÆT

Mærk dig selv, og lyt på dit åndedræt. Hyperventilere du, vil du højest sandsynligt lyde nervøs under jobsamtalen. Få styr på vejrtrækningen og find ro i dig selv.

TIPS TIL JOBSAMTALEN

Det førstehåndsindtryk du afgiver ved første møde, sidder fast. Sørg for, at det er det het rigtige indtryk du giver den potentielle arbejdsgiver. Sørg for, at virke høflig og imødekommende.

Åben arbejdsgiverens øjne for, at det lige præcis er dig, de mangler. Sørg for, at beskrive hvilke arbejdsopgaver du kan komme omkring og gøre det indlevende. Hvis ikke du selv tror på det, tror andre heller ikke på det – så tro på dig selv.

Det er altid godt, at møde forberedt. Dels giver det et godt indblik i hvem du er, men det virker også til, at din motivation er høj, hvilket arbejdsgivere værdsætter højt. Sæt dig ind i tingene.

Hvis du kommer med en lad holdning, skal du ikke regne med, at løbe med jobbet. Sørg for, at virk positiv, motiveret og entusiastisk. Det er vigtigt, at vise, at du virkelig vil – for ellers kan de med garanti finde en anden der vil. 

Undersøg, undersøg, undersøg. Find inspiration på Google fra andre, der har været til samtale inden for dit fag. Undersøg virksomhedens sociale medier og sæt dig ind i, hvem de er og hvorfor du vil passe godt ind. 

Der er rigtig mange der ikke ved det – men det kræver en vis forberedelse, at gå til en jobsamtale. Når samtalen er ved, at runde af vil arbejdsgiveren ofte spørge “Har du nogle spørgsmål?” og her skal du sige ja. Det er vigtigt, at vise at du er motiveret og interesseret. 

Inden du tager til jobsamtalen, skal du sætte dig ned og lægge hovedet i blød. Tænk over hvad arbejdsgiveren eventuelt kunne spørge dig om og skriv et svar ned på et stykke papir. Når du har skrevet nogle forskellige svar ned, læser du dem højt et par gange og dernæst lægger du papiret fra dig. 

Kender du dine egne styrker og svagheder? Det her er et punkt, der er svært for mange. Dels fordi, at vi danskere er høflige og helst ikke vil tage for godt om os selv – men også fordi, at det kan være utrolig svært, at vide. 

Hvad kan vi gøre?

Måden vi hjælper vores kandidater med dette er, at lave en kognitiv evnetest. Denne evnetest kan både lede dig i retning af hvilken vej, der er den rigtige for dig men også give dig et klart indblik i dine egne styrker og svagheder. Det er utrolig vigtigt, at vide og det er også vigtigt, at kunne indrømme.

Guldkorn! Siger det dig noget? Guldkorn er dine små ekstra pluspoints, som ikke allerede står beskrevet i dit CV og ansøgning. Er der nogle ekstraordinære grunde til, at netop du er den rette? Måske er du super struktureret og derfor kan du bidrage med, at holde strukturen i virksomheden og hjælpe dem, der ikke er lige så strukturet som du? 

Bliv klar til jobsamtalen – forbered dig, øv dig og vær motiveret.

En elevatortale er en lynhurtig præsentation der hurtigt redegøre for hvem du er, hvad du kan og hvad du vil. En elevatortale tager mellem 30-60 sekunder (+/-). På de hurtige sekunder skal du allerede have fanget lytterens interesse. Skriv en hurtig præsentation af dig selv og læs den højt for dig selv. 

Tag en chance for, at forøge din egen chance

Er du modig, kan du eventuelt filme dig selv imens for, at se om du selv synes du virker interessant. Du kan også tage din mor, far eller veninde med på lyd og give dem en hurtig præsentation. 

jobsamtale, jobsamtalen, jobinterview

SKAL DU TIL JOBSAMTALE?

Vi hjælper dig videre ad din karrierevej. Ønsker du sparring, forberedelse og gode værktøjer, har du mulighed for at kontakte os i forbindelse med en kommende jobsamtale.

samtale, interview

Bliv klar til jobsamtalen: Kom på forkant, med dette virksomhedsindblik. Hvad ønsker arbejdsgiveren fra kandidaten?

SÆT DIG IND I VIRKSOMHEDEN. KEND DIT MÅL.
60%
VÆR DIG SELV. VIRK AFSLAPPET OG DROP SKUESPILLERROLLEN.
50%
AT DU MØDER FORBEREDT OG ENGAGERET
50%
VIS DIT GÅPÅMOD OG MOTIVATION FOR JOBBET
40%
FORTÆL HVORDAN DU TIDLIGERE HAR OPNÅET SUCCES I ERHVERVSLIVET
30%
SPØRG LØS. VIS DIN INTERESSE, NYSGERRIGHED OG MOTIVATION.
10%

JOBSAMTALE GUIDELINE

Din indsats før, under og efter jobsamtalen

Først og fremmest er det vigtigt, at du allerede fra afsendelsen af dit materiale, bereder dig på samtalen. Det kan godt være, at du ikke er heldig at blive indkaldt, men processen er i gang, indtil det er afgjort hvorvidt du er kommet igennem, eller ej. En central del af forløbet afhænger af din egen motivation og indstilling til det.

Forberedelse, forberedelse, forberedelse...

Det kan godt være at du ikke føler, at du har mere at forberede, men der er altid mere! Jo mere du gør ud af det, jo bedre. Du skal ikke se det som spildt arbejde, men nærmere erfaring du kan bruge til næste gang. Om jobbet bliver dit eller ikke, gør ikke at din forberedelse er spildt - tværtimod. Du er bare langt hurtigere om, at forberede dig næste gang fordi det sidder under huden.

Lav en ordentlig research

Når du tager dig ordentlig tid til, at sætte dig ind i virksomheden, moralen og generelt de ansatte, er der meget at hente. En jobsamtale er ikke kun til for, at du kan blive vurderet - det er også et sted, du skal være 37 timer om ugen. Derfor er det en rigtig god ide, at lave et baggrundstjek og skabe en fornemmelse for hvorvidt du ville passe ind, hos dem.

Under jobsamtalen - tag initiativ og virk rolig

Det er utrolig vigtig, at du viser engagement, mod og nysgerrighed. Det kan du gøre ved, at deltage aktivt med spørgsmål, indlede taleemner og generelt vise interesse for virksomheden. Samtidig er det vigtigt at du forholder dig roligt - selvom det kan være svært. Forsøg at virke tillidsvækkende og ærlig - det er okay ikke, at være den bedste til det hele.

Giv anledning til at fortælle om tidligere succeshistorier

En af de bedste måder, at skabe kontakt, samspil og god dialog er ved, at fortælle om tidligere erfaringer. På den måde aflægger du et bevis på, at du før har gjort succes og at dine intentioner er, at tage det med dig, hos dem. Samtidig giver du arbejdsgiveren noget personligt fra dig - og viser du tillid, får du tillid. Snak med vedkommende i øjenhøjde og virk naturlig,- hviler du i dig selv og tror du på at du godt kan, er der ingen grund til andre ikke skulle kunne det.

Take action! Vis dit engagement - også efter jobsamtalen

Noget tid efter jobsamtalen kan du eventuelt skrive en takkemail og pointere at du stadig er interesseret i jobbet. Du kan også gøre det på andre faconer, som eksempelvis at følge dem på Linkedin eller andre platforme. Ender du ikke med, at få jobbet kan du altid spørge efter feedback, så du kan gøre dig nogle erfaringer til en anden gang.

Læs vores artikler om jobsøgning

Forfatter: Ursula L. Arentoft Nielsen
Direktør hos JS Jobsparring

Forfatter: Thomas Winter
Direktør hos JS Jobsparring

Forfatter: Ursula L. Arentoft Nielsen
Direktør hos JS Jobsparring

BLIV SOCIAL MED OS ♡

✎.. ELLER DEL DIN MENING